Cum sa alegi un covor pentru living

Cum sa alegi un covor pentru living

Indiferent daca va place sa folositi covoare si mochete, trebuie sa luati in considerare faptul ca acestea ofera caldura, confort si eleganta, aduc un strop de culoare si creeaza contrast, confera caracter camerei si au capacitatea de a schimba complet atmosfera unei camere. Fie ca este un nou covor imprimat animal print pentru un aspect modern, un covor multicolor care devine piesa centrala a unei camere de zi sau un covor simplu cu un decor minimalist, aceste elemente de design adesea trecute cu vederea au puterea de a transforma complet un spatiu si sunt piesa de rezistenta pentru designul de succes.


Covoarele de living sunt folosite in mai multe scopuri: pentru a proteja picioarele de frigul pardoselii sau a gresiei, pentru a oferi un plus de confort in timpul asezarii, pentru a reduce zgomotul, pentru a reduce sansele de alunecare, pentru a retine particulele de praf sau doar in scopuri decorative de baza. Estetic vorbind, cu ajutorul covorului, camera va capata o textura noua care contrasteaza cu peretii si mobilierul. De asemenea, cu acest accesoriu vei putea sublinia anumite zone din living si vei crea puncte de interes.

Covoarele, draperiile si mobilierul de sufragerie ies in evidenta atunci cand apreciem o camera, motiv pentru care toate trei trebuie sa fie imperecheate, astfel incat sa arate bine si sa nu interfereze vizual. Pentru ca rolul covorului depaseste nivelul de decor, achizitionarea lui devine o provocare. Pe langa faptul ca este disponibil intr-o mare varietate de culori, forme, modele si texturi, un nou covor trebuie sa se potriveasca stilului tau de viata, sa se asigure ca tu si familia ta sunteti confortabil si sa nu va pierdeti prea mult timp, atunci cand vine vorba de intretinere si curatare.

Amplasarea covorului in living

Amplasarea covorului in camera de zi depinde de amplasarea altor articole de mobilier. Spre deosebire de covoarele, care au si un rol decorativ semnificativ, acestea sunt dispuse pentru a accentua zonele principale de living ale incaperii astfel incat sa nu fie nevoite sa ocupe intreaga podea.

Prima si cea mai importanta regula pentru alegerea covorului de dimensiune potrivita este ca trebuie sa impartiti spatiul in mod egal. In mod ideal, camera de zi ar trebui sa aiba jumatate de podea acoperita cu covor si jumatate neacoperita. Covorul trebuie sa fie pe deplin vizibil si trebuie sa va asigurati ca distanta dintre covor si perete este egala.

In cazul unui living spatios, covorul poate fi asezat in fata canapelei iar fotoliul poate fi asezat pe una dintre marginile covorului. Ideea este de a-i face pe oameni in fotolii si canapele sa simta covorul sub picioare, nu podeaua goala. Covorul ar trebui sa faca podeaua vizibila pentru aproximativ o jumatate de metru. Este o modalitate de a da impresia de mai mult spatiu, asa ca functioneaza perfect in spatiile inguste.

Pentru a sublinia spatiul in care este amplasat, covorul ar trebui sa fie doar la jumatatea spatiului cu mobilierul. In acest fel, covorul nu se va mai putea misca usor. Dar ar trebui sa fie putin mai lung decat canapea, altfel ii va face pe oameni sa se simta foarte ciudat. Exista o exceptie in zona de dining, unde covorul ar trebui sa fie asezat in zona de sub masa, iar picioarele scaunelor ar trebui sa se sprijine toate pe covor.

Daca alegeti un covor rotund, incercati sa asezati pe el doar prima jumatate a fiecarei piese de mobilier. Pentru a-l centra, puteti pune o masuta de cafea pe el. Daca doriti sa impartiti zone cu functii diferite, puteti utiliza doua covoare mai mici in aceeasi camera. Nu trebuie sa aiba acelasi model, poti alege aceeasi culoare dar un design diferit, care va accentua zonele pe care vrei sa iesi in evidenta.

Nu uitati sa va masurati spatiul de locuit inainte de a face cumparaturi. Covoarele mai mici arata ridicol in spatii mari.

Covorul potrivit depinde de dimensiunea livingului

Pentru o camera spatioasa, asezati un covor mare in mijloc. Ar trebui sa se potriveasca cu usurinta cu mobilierul din camera de zi. Pentru livingurile mari, puteti alege intre covoare dreptunghiulare si covoare rotunde sau ovale, ultimele doua stiluri fiind deosebit de potrivite pentru utilizarea cu canapele si fotolii rotunde.

Daca mobilierul este asezat pe un perete, picioarele din fata ale scaunului, fotoliului sau canapelei trebuie asezate pe covor.

Pentru un living mic, alege un covor mai mic pe care sa il asezi in centrul camerei. Nu trebuie asezat in alta parte decat sub masuta de cafea. Poate fi un covor de aceeasi latime ca si canapeaua, un covor mai ingust decat latimea canapelei (caz in care covorul va fi mai decorativ decat practic) sau un covor putin mai lat decat latimea canapelei.

Cele mai bune culori si modele pentru covoare de sufragerie

In general, culoarea covorului trebuie sa contrasteze cu podeaua si cu mobilierul asezat pe acesta, iar modelul trebuie sa fie cat mai simplu pentru a se incadra mai usor in design. Daca livingul este amenajat in cel mult doua culori, iar decoratiunile precum covoarele si draperiile reprezinta a treia culoare in camera, acesta poate fi foarte elegant.

In sufragerie, modelul si culoarea covorului depind de mai multe lucruri. Daca amenajati o camera, trebuie sa incepeti mai intai cu o selectie de canapele si fotolii, deoarece acestea vin intr-un numar limitat de culori si modele daca nu le comandati. Apoi alegeti covorul si, in final, lasati culoarea si modelul pentru perete. Triexta si polipropilena sunt materiale ideale pentru covoarele de sufragerie.

Daca vrei sa-ti redecorezi camera de zi, designerii recomanda sa cumperi pentru prima data un covor. Tot mobilierul va fi selectat in functie de situatia din viitor. Culoarea principala a covorului ar trebui sa se regaseasca si in elementele de mobilier sau de tapiterie. In acest fel, vei unifica decorul sufrageriei intr-un mediu placut si alegerea mobilierului va fi mai usoara.

Daca vrei sa faci niste modificari in camera ta de zi si crezi ca un covor este alegerea potrivita, lucrurile sunt putin mai complicate. Pentru mobilier monocrom puternic, alege un covor cu model luminos. Pentru o sufragerie colorata, alege un covor in tonuri neutre care sa nu concureze cu mobilierul.

Un criteriu important pentru alegerea unei culori de covor este spatiul liber de pe podea. Cu cat este mai mic, cu atat este mai necesar sa evitati alegerea unui covor cu nuante puternice, dure.

• Cu cat culoarea canapelei este mai stralucitoare, cu atat trebuie sa fie mai putin densa culoarea covorului ales. Daca canapeaua este o culoare uni, neutra, poti alege covoare intr-o singura culoare, mai intensa, precum si covoare multicolore sau modele cu imprimeuri.

• Atunci cand alegeti un covor cu imprimeu, cel mai bine este sa gasiti una dintre aceste nuante in culoarea canapelei si a fotoliului din sufragerie, care sa fie de o singura culoare si/sau textura. Un covor colorat, fie ca este un model clasic „persan” sau unul cu imprimeu abstract modern, va atrage atentia si va fi punctul focal al incaperii.

• Pentru covoarele texturate, culoarea de baza ar trebui sa apara si pe perdele sau pernele de tapiterie. Un covor bine ales va completa si completa decorul sufrageriei.

• Covoarele mici cu modele indraznete asemanatoare florilor sau colorate pot crea impresia unui spatiu mai mare. Acest proces este util in special pentru incaperile mici. In acest caz, nu puteti pune masuta de cafea pe ea. Trebuie sa fie primul lucru pe care il vezi cand intri in camera.

• Un covor usor sau neutru creeaza iluzia unui spatiu aerisit. Un model simplu, o singura culoare, va da un sentiment de unitate in spatiu. Pentru o senzatie confortabila si calda, modelele intunecate si aglomerate functioneaza cel mai bine.

• Covoarele moi si dense vor arata grozav pe podelele din gresie dura, iar pe podelele lucioase se recomanda un covor mai subtire, de culoare mai deschisa.

• Daca organizati in mod regulat petreceri sau aveti copii mici, este recomandat sa alegeti un covor inchis la culoare, rezistent, care sa nu lase murdarie. Alegeti covoare cu fir scurt pentru intretinere usoara.

Stil de amanejare a livingului

Modelul covorului ar trebui sa se potriveasca cu stilul camerei. Nu poti pune un covor moale intr-o camera formala, contrastul va fi luminos si aspectul final nu va fi ceea ce iti doresti. Asa ca trebuie sa va ganditi la atmosfera camerei, sa va ganditi daca doriti ca podeaua sa iasa in evidenta si sa va ganditi la stilul mobilierului, forma canapelei sau fotoliului, forma mesei sau scaunului.

Pentru un living mobilat in stil clasic, un covor rosu, visiniu, maro, verde sau gri cu imprimeu este cel mai potrivit. Cel mai apropiat model este asa-numitul covor turcesc, care in mod ideal ar trebui sa fie din lana. Dar pentru ca sunt atat de scumpe, poti cauta modele sintetice care arata grozav si sunt mai usor de intretinut.

Un covor pentru un living modern difera de un covor clasic atat prin textura, cat si prin culoare. In ultimii ani, modelele de covoare lungi cunoscute sub numele de shaggy au devenit populare si vin in una, doua sau chiar trei nuante diferite. Un alt model popular, special conceput pentru a completa decorul livingului modern, este covorul cu textura in relief, cu imprimeu abstract, intr-o varietate de variante de culoare, de la palid, rezervat pana la cel mai intens.

Casele decorate intr-un stil minimalist trebuie sa fie cat mai simple, monocromatice sau covoare cu modele si imprimeuri abstracte. Covoarele monocrome sunt perfecte pentru designuri minimaliste sau industriale.

Stilul rustic si stilul eco sunt definite in principal de textile din fibre naturale. Cele mai bune covoare pentru un living rustic sunt bineinteles lana, bumbacul, iuta sau sisalul. In ceea ce priveste alegerea culorii, sunt preferate nuante naturale: bej, maro, verde etc. Atat stilurile ecologice, cat si cele country sunt ideale pentru expunerea covoarelor etnice.