De ce plansul denota faptul ca sunteti puternici din punct de vedere mental

De ce plansul denota faptul ca sunteti puternici din punct de vedere mental

Nu trebuie sa ne fie niciodata rusine de propriile lacrimi. – Charles Dickens

Stiati ca plansul este, de fapt, foarte bun pentru voi? Conform cercetatorului si expertului in neurologie, Dr. William H. Frey II, „Plansul, pe langa ca este un raspuns uman la suparare si frustrare, este extrem de sanatos pentru corp.

Plansul este o metoda naturala de a reduce stresul emotional care, in cazul in care nu este tinut sub control, poate afecta intr-un mod negativ corpul, marind riscul de boli cardiovasculare dar si de aparitie a unor tulburari asociate acestuia”.

Cercetatorii au aratat ca 85% dintre femei si 73% dintre barbati se simt mai putin nervosi sau tristi dupa ce au plans. Multa lume crede ca plansul ii face sa para mai slabi sau incapabili sa se descurce in viata sau sa isi controleze emotiile; in realitate, plansul reprezinta chiar opusul!

Iata 5 motive pentru care plansul denota faptul ca sunteti puternici din punct de vedere mental:

1. Faceti fata propriilor emotii

Atunci cand va eliberati de emotiile negative care, pana la urma, nu va avantajeaza in nici un fel, inseamna ca ati incetat sa mai fugiti de propriile emotii. Le infruntati si le acceptati, permitandu-le sa va acapareze. Dupa ce va permiteti astfel de sentimente si le lasati sa isi urmeze cursul, scapati de ele si nu reflectati asupra lor pentru mult timp.

Plansul nu arata incapabilitatea manevrarii vietii de zi cu zi; inseamna ca aveti o abilitate MAI MARE de a va descurca in orice problema, pentru ca nu incercati sa fugiti de ea. Va mentineti pozitia si traiti momentul, indiferent de ce ar putea acesta sa aduca in vietile voastre.

Daca trebuie sa plangeti, corpul vostru trebuie sa elimine energia in exces sau sa se revigoreze in urma unui eveniment stresant. Si trebuie sa acceptati acest fapt fara a va simti rusinati sau sa va gasiti vreo scuza.

2. Nu puneti valoare pe parerea altor persoane in ceea ce va priveste

Plansul reprezinta afisarea suprema a vulnerabilitatii; este nevoie de foarte mult curaj pentru a arata si aceasta latura altor persoane, fara a va pasa de parerea lor.

Traim intr-o lume mult prea structurata, in care suntem descurajati din a ne afisa emotiile, doar pentru ca s-ar putea sa intrerupa cursul obisnuit al zilei, sa ne faca mai putin productivi sau din oricare alt motiv absurd.

Daca plangeti, inseamna ca ati reusit sa depasiti normele societatii si ati realizat ca etalarea emotiilor este ceea ce va face umani. Daca nu am simti niciun fel de sentiment, am fi niste masini, niste pietre de moara, roboti care isi indeplinesc sarcinile intr-o maniera monotona, ordinara si calculata.

Cu toate acestea, abilitatea umana de a plange denota faptul ca suntem mai mult decat niste roboti; si voi trebuie sa realizati acest aspect. Prin plans, aratati ca v-ati eliberat din inchisoarea prejudecatilor celor din jur, ca v-ati ridicat mai sus de limitarile normelor societatii.

Trebuie sa fiti constienti de faptul ca plansul reprezinta o importanta parte a echilibrului emotional sanatos necesar oamenilor.

3. Stiti ca plansul va ajuta sa scapati de incarcarea emotionala

Suprimarea emotiilor duce la o „explozie” intr-un final, in care va eliberati dintr-un foc de tot ceea ce ati simtit timp de cateva luni. De obicei, acest comportament duce la o cadere emotionala sau la o cearta grandioasa cu o persoana din jur, pentru ca trebuia sa va descarcati supararea pe cineva.

Niciuna dintre aceste situatii nu este una ideala si poate duce la tulburari emotionale grave de durata. Plansul ne ajuta sa ne mentinem sistemul nervos sub control, timp in care reusim sa eliminam emotiile negative fara a le lasa sa se adune, emotii care nu isi mai au locul in vietile voastre.

4. Stiti ca plansul va ajuta sa fiti mai sanatosi

Plansul ofera multe beneficii, pe langa cele emotionale; va ajuta sa eliberati hormoni de buna-stare, scazand nivelul de mangan din corp, care poate cauza stari extreme de anxietate si stres daca il lasam sa se adune in corp.

Plansul ajuta sa ne lubrifiem ochii si previne deshidratarea; fara lacrimi, nu am reusi sa vedem bine! In final, prin plans distrugem bacteriile si eliminam toxinele din corp.

Fara lacrimi, sanatatea noastra ar fi mult mai precara, fara a pune la socoteala faptul ca am innebuni datorita inmagazinarii emotiilor!

5. Ii faceti pe cei din jur sa se simta in largul lor atunci cand le permiteti sa isi exprime emotiile

Este nevoie de o persoana puternica din punct de vedere mental pentru a-i ajuta pe cei din jur sa se elibereze de frica parerii celorlalte persoane.

Daca plangeti si va expuneti latura vulnerabila, nu numai ca va eliberati pe voi insiva, dar ii ajutati si pe ceilalti sa se simta in largul lor atunci cand simt nevoia de a face acelasi lucru.

Multi oameni isi stapanesc emotiile de frica a ceea ce ar putea spune sau gandi cei din jur, fiindu-le frica sa nu se indeparteze de persoanele apropiate atunci cand se afiseaza in cea mai pura forma sau sa para deplasati.

Totusi, prin faptul ca nu va inhibati emotiile si va permiteti sa plangeti in fata altora atunci cand aveti nevoie, contribuiti automat la transformarea societatii intr-una mai autentica, mai libera si mai sanatoasa.